Mika Kivimaa

Koululaiset haistelemaan hometta ja vanhukset yksin kotiin?

Toholammin Kleemolan koulun lakkautushanke etenee tahmeasti, mutta pysähtymättä. Vaikka kirkonkylän alakoulussa on oireiltu jo pitkään homeen vuoksi, kunnanhallituksen jäsenet, kolmea lukuunottamatta, eivät vieläkään ymmärrä Kleemolan koulun sulkemishankkeen järjettömyyttä. Etenkin Keskustan paikallisosaston johtohenkilöt ajavat koulun lakkautusta. Sivistystoimenjohtajan laskelmien mukaan säästöä Kleemolan koulun lakkauttamisesta kunnalle syntyisi noin 385.000 euroa. Kleemolan koulun vuosikustannukset tosin ovat vain noin 370.000 euroa, joten laskelma on tehty tosi näppärästi. Maanantaina kunnanhallitus teki lakkautuspäätöksen, vaikka sivistyslautakunnalle ei oltu vielä tarjottu tietoa, mistä todelliset säästöt syntyisivät.

Toholammin oppilaat eivät vähene merkittävästi ensi syksyyn mennessä. On tosi julmaa, jos ajatus on laittaa Kleemolan koulun oppilaat ensi lukuvuodesta lähtien homeisiin luokkiin. Typerää taas olisi laittaa heidät kirkonkylälle parakkeihin opiskelemaan. Jos kunnalla ei ole varaa remontoida tulevaisuudessa Kleemolan koulua, kuten perusteluissa on mainittu, miten sillä voisi olla rahaa remontoida Herman Ojalan koulua? Sivumennen sanottuna, miksi suomalainen korjausrakentamistaito on niin puutteellista, että vasta 2009 remontoitu koulu homehtuu 2014 mennessä uudestaan?

Kunnanhallitus tiesi jo yli vuosi sitten, että jos mitään muuta ei esitetä, Jyta:n lakkauttaa sopimuksen Mirjamituvan kanssa. Kustannuksiakin tärkeämpi seikka on jätetty nyt kyllä huomioimatta: Miten Mirjamikodin 10 asukasta, joiden hoidosta yrittäjä saa korvausta Jyta:lta, voidaan sijoittaa Männistöön, jossa on vain noin neljä vapaata asukaspaikkaa? Laitetaanko useampi vanhus samaan huoneeseen vai passitetaanko jotkut kotimökkiinsä olemaan yksikseen? Entäs sitten, kun Katariinan Kamarinkin 10 asukkaalle pitää löytää uusi koti yrittäjän lopettaessa toimintansa? Lähetetäänkö heidät muille paikkakunnille ympärivuorokautiseen hoitoon, koska kotona he eivät pärjää? Yrittäjä ei suinkaan aio jäädä eläkkeelle 2016 niin kuin väitetään, ellei hänen toimintaansa tehdä mahdottomaksi. Lisäksi Toholampi menettää niiden sairaanhoitajien verotulot, jotka muuttavat muualle töihin työttömäksi jäätyään tai jo sitä ennen.

Sitä saa, mitä tilaa. Kuntalaiset ovat äänestäneet niin, että valtuutettujen kokoonpano on mikä on. Nyt on aika vedota edustajaasi näkemään tosiasiat ja sitten on aika itse nähdä puoluetta syvemmälle. En alkuunkaan ymmärrä, miten jotkut kansalaiset luulevat, että politiikalla ei voi vaikuttaa asioihin.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Mika Kivimaa (kirjoittaja)
Alpo Sammalkangas

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.