Mika Kivimaa

Osaajapula ei ole työntekijäpula

Talouselämä kirjoitti 16.1.2015 otsikolla “Työntekijäpula iski kasvuyrityksiin”. Jutussa muun muassa Kioskedin toimitusjohtaja avautui syyttäen tilanteesta työnhakijoita sanoen: “Miksi työ ei kelpaa?”.

Aina kun puhutaan työntekijäpulasta joku alkaa syyttää työttömiä. Kuitenkin tämäkin artikkeli paljasti tarkkaan luettuna, että kyse ei ollut työntekijäpulasta, vaan siitä, että työnhakijat eivät kelpaa yrityksille. Kauniimmin sanottuna osaajapulasta. Osaajista, eli niistä henkilöistä, jotka osaavat ennestään tehdä sitä, mitä jokin yritys tarvitsee tehtävän, on aina pula. Synkimmissäkin taloustilanteissa aina on joillakin aloilla pula osaajista. Valittajien pitäisi kuitenkin katsoa ensin peiliin ennen kuin mollaa työnhakijoita. Kioskedin toimitusjohtaja totesi: “…paikka oli haussa yli kaksi kuukautta ja saimme vain kymmenen hakemusta, joista vain viisi Suomesta”. Lopulta hän palkkasi erään romanialaisen. Suomalaisia työntekijöitä olisi siis ollut tarjolla. Ei ollut kyse työntekijäpulasta.

Työnantajien on syytä miettiä, mitä he voivat itse tehdä osaajapulan vähentämiseksi. On naivia vaatia, että valtio täsmäkouluttaa ihmisiä juuri niihin työtehtäviin, joita yrityksessäsi on. Valtion koulutuspolitiikka on kyllä surkean jälkiohjautuvaa, mutta se, että ihminen on saanut alan koulutuksen pitäisi riittää. Yrityksen menestyksenhän luo juuri se asia, että yrityksessä osataan tehdä jotain paremmin toisissa yrityksissä. Mikäli näitä huippuosaajia olisi joka puolella, yrityksesi ei olisi pärjännyt tähän mennessä niin hyvin kuin se on pärjännyt. Hyvä yritys ymmärtää, että heidän on tärkeintä palkata ihmisiä, jotka pystyvät kehittymään siihen suuntaan, mikä takaa yrityksen menestymisen tulevaisuudessa.

Käsitykseni mukaan suomalaiset yritykset ovat paljon nihkeämpiä palkkaamaan “riittävää” työkokemusta vailla olevia ihmisiä kuin muunmaalaiset yritykset. Tästä aiheutuu yhteiskunnan tasolla negatiivinen kierre, joka estää näitä ihmisiä koskaan saamasta 2-5 työkokemuksen työtehtävistä, joita he haluaisivat tehdä ja joihin heidän perustaidot tarjoaisivat hyvin lähtökohdan. Kun yritysjohtajat pelkäävät palkkaavansa henkilön, jolla ei ole aikaisempaa työkokemusta juuri vastaavasta työstä, he itse aiheuttavat kokonaistilanteen, että heille ei ole tarjolla tälläisiä henkilöitä kotimaassa, koska kaikki muutkin pelkäävät samaa.

Työnsaanti ei ole helppoa. Siksi työntekijät saatuaan jonkin työn eivät halua lähteä siitä työstä pois edes kolmen tai viiden vuoden päästä. Myös siksi muutaman vuoden työkokemuksen omaavia työnhakijoita on työmarkkinoilla hyvin vähän. Osaajaksi voi kasvaa vain yrityksessä, ei koulunpenkillä. Jos haluat huippuosaajan, parasta on, että koulutat hänet itse ja luot työpaikalle niin hyvän työilmapiirin ja henkilökuntabonusjärjestelmän, että hän ei halua jättää yritystäsi suuremman kuukausipalkan takia.

Mika Kivimaa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.