J.P. kirjoitti (KP 1.2.2018) kapitalismin ongelmallisesta tulonjaosta. Hän, vaikka määritteleekin kapitalismin ja markkinatalouden eron aivan oikein, toteaa pessimistisesti ”…tuloerot pakostakin kasvavat”. Suomen demokratiapohjainen markkinatalousyhteiskunta pystyy – niin halutessaan – ohjailemaan jopa yritysten tulonjakoa. Yksi esimerkki on Sipilän suunnittelema investointivaraus yhteisöverotuksessa.…
Osaajapula ei ole työntekijäpula
Talouselämä kirjoitti 16.1.2015 otsikolla “Työntekijäpula iski kasvuyrityksiin”. Jutussa muun muassa Kioskedin toimitusjohtaja avautui syyttäen tilanteesta työnhakijoita sanoen: “Miksi työ ei kelpaa?”. Aina kun puhutaan työntekijäpulasta joku alkaa syyttää työttömiä. Kuitenkin tämäkin artikkeli paljasti tarkkaan luettuna, että kyse ei ollut työntekijäpulasta,…
Humanitärismiä liike-elämän sääntöihin
Mustavalkoinen maailmankuva sanoo: ”Monikansallinen yritystoiminta on kehityksen edellytys. Kansalliset rajoitukset vääristävät kansainvälistä kilpailua.” Voi, kuinka monta pientä valhetta nämä kaksi lausetta sisältävätkään! Sanojalleen ne eivät tosin ole valheita, vaan näköalattomuus johtuu hänen mustavalkoisesta maailmankuvastaan. Todellisuudessa harmainkin betonilähiö on täynnä harmaansävyjä…
Kansalaispalkka – jospa sittenkin?
Aikaisemmin suhtauduin hyvin epäilevästi ajatukseen niin sanotusta kansalaispalkasta eli perustulosta. Nyt luettuani asiasta enemmän, ajattelen, että kyllä yhteiskunnan tarvitsee osoittaa luottamusta ihmisiä kohtaan. Kun valtion kaikille maksama perustulo asetetaan 420-450 euron kuukausimaksuksi, eipä liene ihmistä, joka ei lähtisi töihin saadakseen…