Mika Kivimaa

Kiinalaisuus

Kiinassa asuu yli 100 miljoonaa Kiinan kansantavallan kansalaista, jotka eivät ole kiinalaisia. Muualla maailmassa puolestaan asuu kymmeniä miljoonia kiinalaisia, jotka ovat jonkun muun maan kuin Kiinan kansalaisia. Kiinalainen kulttuuri on jättänyt syvän vaikutuksen myös muihin kulttuureihin, etenkin korealaiseen ja japanilaiseen kulttuuriin. Keskiajalla ja erityisesti viimeisen 50 vuoden aikana kiinalaisen kulttuurin tuulia on puhaltanut Eurooppaankin asti.

Kulttuuri siis määrittelee kiinalaisuuden – jopa enemmän kuin syntyperä. Kiinalaisuuden keskeisiä piirteitä ovat mielestäni kiinankieli, omien vanhempien ja vanhempien ihmisten kunnioittaminen, kasvojen säilyttäminen ja antaminen, pyrkimys rikastumiseen, koulutuksen arvostaminen, sekä kansanyhteisöllisyys.

Tämän osion tavoite on vähentää kiinalaisten etumatkaa siinä, miten hyvin he tuntevat länsimaisen kulttuurin, siihen verrattuna, miten hyvin länsimaiset ihmiset tuntevat kiinalaisen kulttuurin. Minun mielestä meillä on monta syytä tuntea kiinalaista kulttuuria. Kiinalaisuus on maailmamme yli miljardin ihmisen arkipäivää. Ei ole siten ihme, että se vaikuttaa yhä enemmän suomalaistenkin elämään. Toivottavasti viihdyt sivustolla!