Mika Kivimaa

Rasisti on aina väärässä

Jos rasisti tykkää enemmän omenoista kuin banaaneista, onko omenat silloin huonompia kuin banaanit? Sillä rasistihan on aina väärässä. No ei tietenkään. Suomalainen suvaitsevaisto propagoi kuitenkin usein juuri tällaisella taktiikalla. Jos haluat tietää, onko omenat parempia kuin banaanit, sinun täytyy itse tutkia ja maistella niitä. Ja vaikka olisitkin eri mieltä – siis sitä mieltä, että banaanit ovat parempia kuin omenat – rasisti on silti oikeassa. Kyseessä on nimittäin mielipidekysymys, jossa jokainen on oikeassa.

Jos rasisti on kauppias, joka ei myy banaaneista, koska hän ei tykkää niistä, hän ei toimi rasistisesti. Koska kyseessä on banaanit, eivät ihmiset. No, ihmisiähän ei toki saa myydä ollenkaan. Jos rasisti ei palkkaa mustia miehiä kassalle töihin sen vuoksi, että hän haluaa palkata vain kassaneitejä, hän ei toimi rasistisesti. Hän kylläkin toimii syrjivästi, koska syrjii miehiä työhönotossa, mutta se ei ole rasismia. Rasismi on nimittäin syrjintää, jonka syynä on rotu, ihonväri tai etninen tai kansallinen alkuperä.

Rasismi ei ole mielipidekysymys. Mielipiteiden harkitsemattomalla esittämisellä voi syyllistyä kiihotukseen kansanryhmää vastaan, mutta se, että joku on jotain mieltä ei ole rasismia. Rasismi on aktiivista tai passiivista toimintaa. Syrjintä, joka johtuu esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta, iästä, sukupuolesta tai poliittisesta mielipiteestä on väärin, mutta sellainen ei ole rasismia.

Rasismia käytetään nykyään aivan holtittomasti haukkumaleimana. Ennakkoluulo ei ole rasismia. Jos ennakkoluulo tiedostetaan luuloksi se on hyödyllinen turvallisuuskeino. Jos taasen sitä ei tunnisteta luuloksi, se ei silloinkaan ole rasismia, vaan yhtä vaarallinen kuin muukin harhaluulo. Siis esimerkiksi harhaluulo siitä, että maahanmuutto on hyväksi yhteiskunnalle riippumatta siitä mitkä ovat siirtolaisuuden syyt. Harhaluulot voivat johtaa syrjivään toimintaan.

Se, että avoimesti rasistinen henkilö on jotain mieltä jostakin, ei tarkoita, että hän olisi väärässä. Hän, kuka väittää rasistin olevan väärässä ilman todisteita, syyllistyy mustamaalaukseen. On sanottu, että suurin osa niistä jotka äänestivät Britannian EU-eron puolesta, eivät ole rasisteja, mutta kaikki rasistit äänestivät sen puolesta. Ei ole mitään perusteita väittää, että yli puolet kansasta olisi rasisteja. Myöskään EU-ero puolen voitto ei oikeuta brittirasisteja toiminaan rasistisesti muunmaalaisia kohtaan. Jos poliittista keskustelua taloudellisista tai kulttuurisista aiheista yritetään rajoittaa sillä, että pelätään rasismia, silloin tukahdutetaan demokratiaa. Se, että jonkun mielestä somalialainen kulttuuri on huonompi kuin kiinalainen tai suomalainen kulttuuri, ei tee hänestä rasistia. Se, että jonkun mielestä kristinusko on parempi kuin islaminusko, ei tee hänestä rasistia eikä edes uskontojen syrjijää.

Mika Kivimaa (ps)
rasisminvastustaja
Kokkola

 

One thought on “Rasisti on aina väärässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.