Mika Kivimaa

Perussuomalainen kädenjälki hallitusohjelmassa

Juha Sipilä veti hallitusneuvottelut tyylikkäästi läpi. Hallitus, jolla on tiettyä ideologista yhteneväisyyttä, saatiin kasaan noin viidessä viikossa. Tämän perussinimultahallituksen ohjelmaa onkin jo kehuttu uskottavaksi. Perussuomalaiset eivät päässeet päättämään hallituskumppaneistaan, mutta pidän Keskustan puheenjohtajan valintoja varsin hyvinä. SDP:n poisjäänti hallituksesta mahdollistaa kunnan johtavien virkamiesten työsuhteen ketjuttamisen lopettamisen kuntaliitostilanteissa. Vihreiden poisjäänti mahdollistaa energiaverotuksen korjaamisen kotimaista energiaa suosivaksi. RKP:n poisjäänti puolestaan mahdollistaa valinnanvapauden kieliopinnoissa, mitä tosin ei ole kirjattu hallitusohjelman tavoitteisiin. Vasemmistoliiton poisjäänti mahdollistaa kunnollisen reagoinnin Suomen valtion velkaantumiskehitykseen.

PS:n vaalitavoitteista moni on siirtynyt hallitusohjelman tekstiin. Selväähän on, että siellä on myös Kokoomuksen on Keskustan tärkeimpiä asioita. Eniten sen, joka sai suurimman kannatuksen. Vaikkei PS:n tavoite pakolaiskiintiön pienentämisestä mennyt läpi, hallitus kuitenkin sopi, että EU:n vaatimukset turvapaikanhakijoiden jakamisesta EU-maiden kesken torjutaan päättäväisesti. Vihreät kauhistelivat, kun joku perussuomalainen oli ehdottanut pakolaisten hajasijoitusta ympäri Suomen maaseutua. EU-tason hajasijoitusta he eivät vastusta. EU:n ulkopuolelta ei myöskään saa tulla Suomeen töihin ilman tarveharkintaa, vaikka ainakin Kokoomus niin haaveili.

Haja-asutusalueen jätevesiasetus perutaan kaikkien ennen 2001 rakennettujen talojen osalta. Maanpuolustuksen ja poliisin rahoitusta lisätään. Euro-maita ei rahoiteta Suomen takuuvastuita lisäävillä tukipaketeilla. Selkeitä Perussuomalaisten asiavoittoja. PS:n ja Keskustan yhteinen tavoite tieston kunnon parantamisesta on myös tärkeä tekijä suomalaisten hyvinvoinnille.

Energian kotimaisuusaste on hyvin tärkeä Suomen kansantalouden terveydelle. Siksi onkin ilahduttavaa, että PS onnistui hallitusneuvotteluissa laittamaan stopin yhä lisääntyville tuulivoimatuille. Tuulivoimatariffiin oikeutettua tuotantokiintiötä leikataan 2500 Mwh:stä 2000 Mwh, mikä tarkoittanee sitä, että tämän vuoden jälkeen tukea hakevat uudet tuulivoimapuistot eivät voi enää päästä 12 vuoden tukiohjelman piiriin, sillä kiintiö on jo täysi. Joten, jos vihreät eivät pääsisi enää koskaan hallitukseen, 13 vuoden päästä päästäisiin eroon veronmaksajien rahoilla tuetusta tuulivoimatuotannosta. Energiantuotannossa, kuten kaikessa politiikassa, työllistävyysvaikutus pitää ehdottomasti asettaa ensimmäiseksi arviointikriteeriksi.

Muun muassa siihen olen pettynyt, ettei PS pystynyt pitämään enemmän maaseudun asukkaiden puolta leikkauksista sovittaessa. Keskustavetoinen hallitus tulee leikkaamaan muun muassa Kelan lääkäri- ja hoitomatkoja koskevista matkakorvauksista sekä vähentämään lääkekorvauksia. Ajoneuvoverokin nousee. Kokoomuslainen koulutuspolitiikka tietänee, että jatkossakin suomalaisten on kouluttauduttava ulkomailla lääkäriksi, jos tahtoo Suomeen lääkäriksi.

Sakkomaksujen kaksinkertaistaminen on sen sijaan aivan oikea kohde kerätä lisää rahaa valtiolle. Vielä on monta muutakin hyvää asiaa perussuomalaiset saivat läpi. En vain jaksa selittää niitä kaikkia tässä blokikirjoituksessa.

Mika Kivimaa (ps)
Toholampi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.