Mika Kivimaa

Suomi yhteistyöhön Viron kanssa turvapaikka-asioissa

Mediassa olleiden tietojen mukaan Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on räjähtämässä. Kirkkonummelle erääseen hotelliin on jo avattu väliaikainen vastaanottokeskus ja viranomaiset suunnittelevat avaavansa uusia vastaanottokeskuksia useille paikkakunnille Etelä- ja Keski-Suomessa. Ennakoidaan, että tämä vuonna Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ylittää 30.000, kun se aikaisempina vuosina on ollut noin 3000-6000. Näistä turvapaikanhakijoista vain pieni osa saa pakolaisaseman ja sitä myöten turvapaikan. On siis syytä puhua siirtolaisongelmasta.

Tämä siirtolaisongelma on koko Euroopanlaajuinen ja onkin syytä pohtia, miksi näiden siirtolaisten pitäisi päästä juuri Eurooppaan? Lähtökohtaisestihan kaikilla maailman mailla on yhtäläinen vastuu ottaa vastaan pakolaisia. Kirjoitin aikaisemmin tänä vuonna, että Suomen pitäisi auttaa Libanonia ja Turkkia majoittamaan Syyrian pakolaisia, jotta heidän ei tarvitsisi tehdä vaarallista matkaa kauemmaksi kotiseudustaan ja koska heidän elättämisensä tulisi kansainväliselle yhteisölle siellä paljon edullisemmaksi kuin esimerkiksi Suomessa. Suomea edullisemmaksi se tulisi myös Virossa, joten Suomen valtion olisi aihetta pyrkiä sijoittamaan Suomeen tulleet turvapaikanhakijat Viroon perustettaviin vastaanottokeskuksiin ja päästää sitten Suomeen vasta pakolaisaseman saanet ihmiset eli todelliset turvapaikanhakijat. Näin voitaisiin vähentää Suomen taloudellista taakkaa ja samalla ehkäistä ilmiötä, jossa laittomat siirtolaiset jäävät majailemaan Suomeen kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Media on myös antanut vääristyneen kuvan Välimeren seudun siirtolaisongelmasta. Suuri osa näistä ihmisistä ei pakena Syyrian sisällisotaa, vaan vain työttömyyttä, väkivaltaa, ynnä muita Pohjois-Afrikan tai Lähi-idän sosiaalisia ongelmia. Mielestäni Suomen pitäisi erota pikimmiten Shengen-alueesta, jotta meillä olisi oikeus rajoittaa tarpeetonta Suomeen kohdistuvaa ihmisvirtaa. Virossa jätetän vuosittain vain satakunta turvapaikkahakemusta, mikä ei johdu lainkaan siitä, että Viro ei olisi turvallinen maa, vaan siitä, että valtion tarjoama sosiaaliturva eli elätysturva on korkeampi monessa muussa Euroopan maassa. Kielteisen päätöksen saaneet eivät jäisi rasitteeksi myöskään Virolle, koska näitä ihmisiä ei kiinnosta jäädä laittomasti sinne ilman toimeentulotukea.

Tähän vuonna Suomi on myöntänyt jo lähes tuhat oleskelulupaa turvapaikkaoikeuden perusteella. Se vastaa suunnilleen Suomen vuoden pakolaiskiintiötä. Puhe EU:n laajuisesta yhteisvastuusta pakolaisasioissa on vastuuntonta haihattelua silloin, kun siirtolaisuuden syiden ratkaisuihin ei suunnata resursseja. Maailmantilanteen muutos on saanut minut muuttamaan näkemystäni ja hyväksymään rauhaanpakottamistoimet. Halpaan öljynsaantiin perustuvia hyökkäysotia en edelleenkään hyväksy. Kun kontroloimaton rajan ylitys sallitaan, silloin annetaan etusija niille, jotka useimmiten ihmissalakuljettajien avulla, ovat laittomasti raivanneet tiensä Eurooppaan. Pakolaisleireillä vuosia viettäneet jäävät vastaanottokyvyn loppuessa pakolaisleireille loppuelämäkseen. Laittomuudella ei pidä antaa suosituimmuusasemaa. Hallituksen ajaman yhteiskuntasopimuksen epäonnistuminen osoittaa, että suomalaiset eivät suostu laskemaan elintasoaan yleisen hyvinvoinin edistämiseksi.

Mika Kivimaa

 

One thought on “Suomi yhteistyöhön Viron kanssa turvapaikka-asioissa

  1. Mika Kivimaa Post author

    Marraskuussa 2015 tehdyn arvion mukaan pelkästään vastaanottokeskusten ylläpitokustannuksista tulee Suomen valtiolle kuluja vuonna 2016 yli 600 miljoonaa euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.