Mika Kivimaa

Marinin hallituksen ihmisoikeusloukkaukset

SDP, kuten muutkin vasemmistopuolueet, puhuu usein ihmisoikeuksista. Räikeässä ristiriidassa näiden puheiden kanssa on teot, joilla Marinin punamultahallitus on rikkonut ihmisoikeuksia Suomessa.

Keväällä 2020 käyttöönotetulla kokoontumisrajoituksilla sekä asiakasmäärärajoituksilla rikottiin monien oikeutta työhön. Artistit eivät voineet esiintyä, koska kokoontumisrajoitukset rajoittivat yleisön jopa alle 10 henkilöön. Ravintola- ja kahvilayrittäjät eivät voineet tarjota palveluitaan ihmisille, koska heillä ei ollut lupa jäädä istumaan sisätiloihin. Monet muutkin, jotka eivät voineet tehdä työtään etänä, joutuivat lomautetuiksi tai irtisanotuiksi. Rajoitukset loukkasivat myös elinkeinovapautta. Sanna Marin olisi ollut valmis ottamaan käyttöön myös ulkonaliikkumiskiellon, mutta se ei onneksi saanut hyväksyntää muilta hallituksessa. Poliittinen kokoontumisvapaus oli myös käytännössä lähes täysin estetty. Teatterien ja muiden kulttuurilaitosten sululla loukattiin ihmisten oikeutta sivistyselämään ja toimeentuloon.

Kun tartuntamäärät olivat keskikesään mennessä 2020 pudonneet lähes nollaan, Marinin hallitus varmisti kokoontumisrajoitusten jatkamisen olemalla ottamatta käyttöön pakkotestausta valtionrajoilla ja pakkokaranteeneja estääkseen koronavirusta kantavien ulkomaalaisten levittämästä tartuntaa. Myöskään Suomeen palaavien kansalaisten varokaranteenia ei koskaan alettu valvoa, kuten sivistysmaissa tehtiin.

Kansalaisten yhdenvertainen kohtelu lain edessä on kuitenkin ollut kaikkein yleisin ihmisoikeusrikkomus, johon Suomen hallitus on syyllistynyt. Eri ammattien harjoittajia on kohdeltu eri lailla. Eri uskontokuntaan kuuluvia on kohdeltu eri tavalla. Moskeijoiden kokouksiin ei puututtu, vaikka viranomaiset tiesivät niiden rikkovan kokoontumisrajoituksia. Eri ikäisiä on kohdeltu eri tavalla. Etenkin vanhuksia peloteltiin käymästä missään kodin ulkopuolella eikä vanhainkoteihin päästetty vierailijoita, jolloin poljettiin ihmisten oikeutta yksityiselämään. Koululaisia kohdeltiin eri tavalla; Etäkoulupakko vaihteli kouluasteesta, luokasta ja kunnasta riippuen. Voidaan sanoa, että paikoittain loukattiin myös ihmisen perusoikeutta opetukseen. Kaikilla lapsilla ei esimerkiksi ollut mahdollisuutta tietokoneen käyttöön etäkoulussa samaan aikaan kuin vanhemmat olivat etätöissä.

Kasvosuojainpakkoa ei ole Suomessa ole ollut, mutta se on osaltaan aiheuttanut sitä, että monet valtionlaitokset, kuten Kela ja Verottaja, ovat vähentäneet yleisölle aukioloaikojaan vähentääkseen ihmiskontakteja. Tällä on loukattu ihmisten oikeutta sosiaaliturvaan, toimeentuloon ja terveyteen. Oikeutta yhtäläiseen terveydenhuoltoon loukattiin myös ensimmäisenä koronakeväänä perumalla kaikki ei-kiireelliset leikkaukset ja terveystarkastukset ja hammashoidot. Tästä aiheutui suurta hoitovelkaa, jota ei liene vieläkään kurottu umpeen. Myös oikeudenkäyntejä siirrettiin, mikä loukkasi ihmisten oikeutta kuulemiseen tuomioistuimessa.

Helmikuun 2020 alussa kukaan ei tiennyt varmasti miten uuteen viruksen tulisi suhtautua. Mutta se, että Marinin hallitus ei ole yhdessä ja puolessa vuodessa ottanut opikseen, vaan on tehnyt rajoituspolitiikasta maan tavan, kertoo joko käsittämättömästä tyhmyydestä tai häikäilemättömästä mieltymyksestä tyrannisoida Suomen kansaa. Kaikki tarvittava tieteellinen tieto koronaviruksesta ja sen leviämistavoista oli saatavilla Kiinasta kiinaksi jo helmikuun 2020 lopussa. (Tiedän tämän, koska latasin kerran netistä kiinankielisen epidemiantorjuntaoppaan, joka oli päivätty helmikuulla 2020.) Sitä ei vain hallitus halunnut hyödyntää, vaan mieluummin alisti kaikki suomalaiset terveystyranniaan vuosikausiksi. Tämä jatkuu nyt koronapassin keinoin.

Mika Kivimaa (ps)

 

One thought on “Marinin hallituksen ihmisoikeusloukkaukset

  1. Raikku

    Oli paljon asiaa joka pitää paikkansa. Näki että asioihin on perehdytty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.