Mika Kivimaa

Karjatilat, tilatkaa petoaitoja!

Sudenkaadon poikkeuslupaa ei siis tullut Toholammille. Se johtuu siitä, että Suomen riistakeskuksen henkilökunta on niin vihreää ajattelultaan, että näkevät minkä tahansa muun keinon paremmaksi kuin suden ampumisen. Maatalousministeri Petteri Orpolla ei myöskään ollut kanttia astua ympäristöministeriön varpaille.

Riistakeskuksen mukaan vahinkojen estämiseksi ensisijainen ja tyydyttävä ratkaisu on petoaitojen rakentaminen. Alueen kotieläintilat voivat tilata valtion varoilla hankittuja petoaitoja riistakeskukselta.

Vaikka tämä ei minun eikä monen muun mielestä ole tyydyttävä ratkaisu, siihen kannattaa kuitenkin tarttua. Nimittäin luulen, että, jos kaikki Toholammin ja Lestijärven Syrinkylän karjatilat tilaisivat petoaitatarvikkeet riistakeskukselta, riistakeskuksen henkilökuntakin alkaisi tajuta paremmin, että petoaidat eivät ole parhain ratkaisu ongelmaan. Näet toistasataa kilometriä susiaitaa Toholammille tulee niin kalliiksi valtiolle, että eiköhän virkamiehetkin ala jo silloin miettiä muita, halvempia ratkaisuja peto-ongelmaan.

Joten kehoitan kaikkia Toholampilaisia ja Toholammin rajojen läheisyydessä sijaitsevia eläintiloja tilaamaan tarpeellisen määrän petoaitaa riistakeskukselta kaikkien tilustensa ympärille. Jos tuntuu, että itsellä ei ole nyt aikaa rakentaa susiaitaa, niin ei se mitään; tilatkaa kuitenkin tarvikkeet valmiiksi, jotta riistakeskus ymmärtää susiongelman suuruuden! Ja jos riistakeskus yrittää selitellä, ettei juuri teidän tilanne olisi alttiina petovahingoille, lainatkaa riistakameraa niiltä, joilla sellainen on, ja lähettäkää kopio filmille tallentuneesta sudesta riistakeskukselle.

Mika Kivimaa
Toholampi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.