Mika Kivimaa

Pankkiasiointi vaikeutuu – aivan turhaan

Finanssialan Keskusliiton antaman tiedotteen mukaan kaikki suomalaispankit lopettavat BBAN- tilinumeroiden muuntamisen IBAN-muotoon tämän vuoden aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että suomalaismuotoisia 6+X numeroisia tilinumeroita ei saa eikä voi enää käyttää.

Länsimaisen pankkijärjestelmän pankkitilinumerot otettiin käyttöön Suomessa jo muutama vuosi sitten Suomen liityttyä yhteinäiseen SEPA-maksualueeseen. Siitä lähtien uusia huomattavasti pidempiä numeroita on suosittu ja käytetty rinnan aikaisempien tilinumeroiden kanssa. Nyt pankkimaailma on sitten päättänyt olla sietämättä suomalaista tilinumeromuotoa. Tämä on järjetöntä suomalaisen käyttömukavuustajun halveksintaa! Järjetöntä asiakkaan kiusantekoa tämä on siksi, että tietokoneohjelmat voivat muuttaa suomalaisen lyhyemmän tilinumeromuodon SEPA-alueelle sopivaksi muodoksi sekunnin murto-osassa. Näin on tehty jo vuosia. Harvoinhan omaa tilinumeroaan tarvitsee muistaa, mutta aivoille on hyvä, että pyrkii muistamaan tiettyä numerosarjoja elämässään.

SEPA-maksualueen väitetään ”helpottavan ja nopeuttavan maksamista”, mutta todellisuudessa se vaikeuttaa oman tilinumeronsa muistamista ja hidastaa sen kertomista maksajalle. Hyödyn yhdenmukaistamisesta ovat jo saaneet ulkomaankauppaa käyvät yritykset, haitoista kärsivät kohta miljoonat kotimaan markkinoiden kuluttajat. Eihän tästä voi muuta päätellä kuin, että pankkimaailma on paha. Se ei salli tietokoneen auttavan asiakastyytyväisyyden ylläpitämisessä. Se ei salli suomalaisen käytännön säilymistä, vaikka tämä olisi toimivampi kuin suuren rahan maailman käytäntö.

Mika Kivimaa (ps)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.