Mika Kivimaa

Muuttoliikettä ei saa luoda väkisin

Valtakunnan “totuudentorvi” J.Vartiainen saa työpaikkansa VATT:n selkänojalla mielipiteensä kuulumaan laajasti Suomessa. Lauantain 18.10. Keski-Pohjanmaassa uutisoitiin hänen näkemystään “maaltamuuttoa ei saa estää väkisin poliittisilla päätöksillä”.

Kyllä tilanne on mielestäni aivan toisin päin. On useita poliittisia tekijöitä, jotka yllyttävät muuttamaan maalta kaupunkiin. Näistä kaksi tekijää, työllistyminen ja koulutus, aiheuttavat suurimman osan maaltamuutosta. Juuri poliittiset päätökset määräävät oppilaitosten ja tehtaiden sijainnin. Tehdastuotannon kannattavuuteen poliittiset säädökset ja sopimukset vaikuttavat myös rajusti.

Näiden puutteiden lisäksi maaseudulla asumisen epäedullisemmaksi kuin kaupungissa asumisen tekevät muun muassa seuraavat asiat: Korkea polttoaineverotus, olematon julkinen liikenne ja kalliimmat kulutustavarat. Elämä on maalla turvattomampaa, koska poliisin, paloauton tai ambulanssin tulo kestää hyvin kauan. Sudet kiertelevät pihoilla harva se yö ja ilvekset syövät lemmikkikissasi. Autosi rapistuu nopeammin huonokuntoisten teiden vuoksi ja ruoka on kyläkaupoissa kalliimpaa. Ainoastaan asunnonosto on halvempaa maalla kuin kaupungissa. Vuokraus ei aina ole.

Esko Ahon hallituksen toimesta entinen katumaksu laajennettiin kiinteistöverona koskemaan myös haja-asutusaluita. Sittemmin, kun useat kunnat ovat lopettaneet yksityisteiden tienhoitotuet, kiinteistöverosta on tullut vastikkeeton.

Nyt suomalaisia on ryhdytty valtion toimesta hätisteleen kaupunkeihin yhä uusin keinoin: Kohtuuton Keskusta-puolueen alulle panema haja-asutusalueen jätevesiasetus luo valtakunnallisesti yli 4 miljardin kustannukset. Työmatkakulujen omavastuuosuus nostetaan 750 euroon. Kelan matkakorvausten omavastuuosuutta nostetaan myös rajusti 2015 alkaen. Kuntien valtionosuuksia vähennetään noin 5 %, josta seuraa kunnallisveroprosenttien nousu.

Jos maalla asumista haluttaisiin todella suosia, niin polttoaineverotusta kevennettäisiin rajusti ja maaseudulla sijaitseville yrityksille annettaisiin verohelpotuksia suhteessa niiden palkkaamaan työntekijämäärään nähden. Kuljetustuki palautettaisiin aikaisemmalle tasolle ja kyläkoulujen valtionosuusleikkaus palautettaisiin. Työmatkakulut olisivat verovähennyskelpoisia kokonaan ja Kela korvaisi hoitomatkat täysin yli 30 km menevältä osalta. Maanteiden asfaltointi uusittaisiin tarvittaessa, susikantaa pienennettäisiin ja kiinteistöverosta vapautettaisiin kaikki taajamien ulkopuolella olevat kiinteistöt. Kivihiilen poltto tehtäisiin kannattamattomaksi verotuksella sekä omakotitalojen omaan sähköntuotantoon tulevien aurinkopaneeleiden hankintoja sekä maatilojen biopolttoaineen tuotantolaitosten perustamista tuettaisiin investointituilla. Näin maalla eläminen ja työnteko tulisi halvemmaksi.

Ihan hyviä ideoita vai mitä? Koska maassamuutto aiheuttaa enemmän ongelmia ja kustannuksia kuin hyötyjä, sitä pitäisi mielestäni ehkäistä niin paljon kuin mahdollista. Keskusta-puolue ei ole hidastanut maaltamuuttoa hallitusvuosinaan. Älkää unohtako sitä. Sanokaa mitä sanotte, mutta kyllä ihmisen elämä on helpommin onnellinen silloin, kun hän saa elää, työskennellä ja kuolla kotiseudullaan.

Mika Kivimaa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.