Mika Kivimaa

Enspråkigt men multikulturellt?

Termen ”språkbad” får man använda i Finland endast för utbildningen som sker båda på svenska och finska. Så läste jag ur ”Kiina sanoin ja kuvin” tidskrift. Oj, det fick mig att skratta! Om en grundutbildning utföras ungefär halvt på finska och halv på tyska, ryska, franska eller engelska, får man inte kalla det språkbad. Lyckligen elever kan få likadan tvåspråkig grundutbildningen, utan att det kallas språkbad. En av sådan ”språkdusch” i Finland börjar alltså också på kinesiska på hösten. Tyvärr språkduschklasser är tillgängliga för bara ytterst få elever utanför huvudstadsregionen.

Jag läste, att det svårare att slippa sig in i den här språkduschklassen om man är svag i kinesiska än om man är svag i finska. Det betyder, att den här klassen är främst inriktad till invandrarnas barn. Det är den betydelsefullaste saken i ärenden. Fast det Helsingfors stads beslut, tycker jag att det bara ett exempel av den sneda multikulturella atmosfären som finns i Finland. Många invandrare i Finland klokt inte tycker om multikultur, eftersom det förstärkas det skildring mellan majoriteten och minoriteten, som egentligen inte borde ses som avgörande.

Finlands kustsvenskar och ålänningar har ganska likadan skillnaden som folkrepublikens kineser och kineser utanför Kina. De, som lever som minoriteten utanför kulturens hemland, är mer traditionella än de som lever i kulturens hemland. Fast Åland hör till Finland, ålänningar är på sitt eget, autonomiskt land. Därför de vågar tänka fritt och politiskt aktivitet är inte bundit till kulturs förvaring. Där SFP är inte det största partiet. Däremot kustsvenskarna är hela tiden rädd för att nya förändringar ska skada deras minoritetskultur. Alltså minska skillnaden mellan finlandssvensk kultur och finsk kultur. Alltså hota deras identitet.

free-swedish-coat-of-arms Jag tycker, att just hot mot finlandssvensk identitet är saken, varför SFP gör enspråkig politik på lokal nivå och gör multikulturell politik på riksnivå. Men det är nog ologiskt och skenheligt. Om Finland skulle bli ett land med över 10 % invandrare – liksom många europeiska länder redan är – finlandssvenskar har inga motiverad orsaken med under 6 % ha speciell ställningen i det. För många kan det vara en överraskning, att kineser är femte största minoritet i Finland.

Som tur det finns ökande antal finlandssvenskar som värderar sig själv också utan finlandssvensk paraply. De tror att beslut är viktigare än språk som används på möte. Personen, som röstar på grund av att kandidaten hör till SFP, kan förlora mycket mera än personen, som röstar något annat parti. Om röstad sfp:are bli inte valt, rösten kan stöda någon, som har helt annorlunda syn på samhälle. I SFP finns ju alla från högerextremister till ex-kommunisterna och från liberaler till lite mer konservativa.

Visst man måste ha rätt uttrycka sig på svenska, om det är hans modersmål och bli förstått med det i ärenden som gäller han själv. Ändå beslut är viktigare än språk som används i möte. Om stolta förvaltningspersoner inte vill bry om vad en liten medborgare har att säga, det spelar ingen roll, vilket språk han använder. Om förvaltningen vill lyssna noggrant, hurdana åsikter medborgare har, det spelar ingen roll, vilket språk de här människorna talar. Kommunernas införlivande är en samarbetsfråga, inte en språkfråga. Om kommunerna måste slås ihop, vi måste beakta dess effekter till demokrati och minimalisera dem t.ex. stadsdelfullmäktige med eget budget.

Mika Kivimaa
Medlem i parti som engligt mitt åsikt borde översättas ”basfinländare” eller ”grundfinländare” på svenska.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.