Mika Kivimaa

Vuoden 2014 budjetti hyväksytty valtuustossa

Vuoden 2014 talousarvio hyväksyttiin valtuuston kokouksessa 9.12.2013. Talousarvioesitykseen ei valtuustokäsittelyn myötä tullut juurikaan muutoksia. Huomasin, että jos talousarvion haluaisi ymmärtää todella hyvin, sitä pitäisi käydä läpi kunnan hallintojohtajan kanssa monen tunnin ajan. Kokousta ennen kysyin muutamasta kohdasta ja kävi niin, että vaikka asiaa kysyttiin puhelimitse poissaolevalta hallintojohtajalta, en saanut selkeästi eriteltyä ja kattavaa vastausta, mitä kaikkea tietty budjetin yhteenvetokohta sisälsi.  Varsinkin uuden valtuutetun on hyvin vaikea ymmärtää eri menoerojen suuruusluokan järkevyyttä. Siis, että onko budjetti tehty viisaasti vai esiintyykö jossain kohdin turhan löysää budjetointia eli lupa kunnan johtaville virkamiehille käyttää rahaa ”niin paljon kuin sitä tarvitaan”.

Se tunnettu ongelma jatkuu edelleen, että sairaan- ja terveydenhoitokulut muodostavat niin suuren osan kunnan menoista, että on lähes surkuhupaisaa yrittää saada budjetti voitolliseksi karsimalla muita kuin sairaan- ja terveydenhoitokuluja. Sanoin valtuuston kokouksessa ääneen sen, että jos lääkäreiden palkka olisi puolet nykyisestä, lääkäreitä voisi olla puolet enemmän samoilla kustannuksilla ja ihmiset saisivat helpommin tarvitsemaansa hoitoa, kun joku lääkäri lopulta saisi selville, mikä sairaus potilaalle on. Tämä lääkäripula on aiheutettu ja jatkettu poliittisin päätöksin Keskusta-SDP-Kokoomus-johtoisissa hallituksissa tuottamalla koulutuspolitiikalla lääkärien ammattiliitoille liian vahva asema.

Ensi vuoden sairaanhoitokuluihin vaikuttaa Toholammin osalta suuresti kolme asiaa:

1. Aiheuttaako vuodeosaston lakkautus yhtään mitään säästöjä. Tästä keskusteltiin valtuustossa. Vaikka hoitokustannus per potilas laskisikin, kustannuksia lisää potilaiden ambulanssikuljettaminen milloin Kannukseen, milloin Tunkkariin ja milloin Kokkolaan. Tiukentuneet kriteerit vuodeosastolla toipumiseen siirtävät kustannuksia kotisairaanhoitoon. Kuitenkin uusi vanhuspalvelulaki vaatii nykyistä enemmän kotisairaanhoitoa, riippumatta siitä, olisiko toipuva potilas edullisempi hoitaa vuodeosastolla vai kotonaan.

2. Joutuuko Toholampi maksamaan yksinään uuden kuntoutusyksikön kustannukset? Sairaanhoitajilta saatujen tietojen mukaan, Kannuslaiset potilaat eivät halua käyttää sitä, lähinnä koska se sijaitsee Toholammilla, ja heitä ei voi pakottaa käyttämään sitä. Toiseksi tärkeää on se, miten paljon tällä kuntoutuksella onnistutaan vähentämään myöhempiä sairaalapäiviä.

3. Miten paljon Toholampilaiset sairastavat yleensä ottaen. Muutamakin harvinaista ja kallista hoitoa vaativa sairaus heiluttaa paljon kunnan sen vuoden maksettavaksi tulevia kustannuksia.

Koska Toholampi ei voi vaikuttaa valtakunnalliseen sairaanhoitopolitiikkaan, meidän on pyrittävä tekemään parhaamme niissä rajoissa, mikä on taloudellisesti mahdollista ja laillista.

Mika Kivimaa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.