Mika Kivimaa

Valtiokapitalismia

Kuten suurin osa kansalaisista, myös minä pidän Stora Enson päätöksiä lakkauttaa Kemijärven sellutehdas sekä kieltäytyä myymästä sitä kenellekään, moraalittomina. Kyseessä on nimittäin kannattava tehdas.

Suomen hallitus puolustaa johdonmukaisesti Stora Enson johtoa. Tämähän on loogista jatkoa huonosti hoidetuille neuvotteluilla puutulleista Venäjän kanssa. Metsäyhtiöiden täytyy nyt uskaltautua ottamaan poliittinen riski liiketoiminnasta Venäjällä, koska Suomen ulkopolitiikkaan ei voi turvautua. Toiseksi kanta on linjassa oikeistolaisen, uusliberalistisen talouspolitiikan linjan kanssa. Jos mitään valtionyhtiöitä eikä kunnan harjoittamaa yritystoimintaa ei ole olemassa, demokratialla on enää hyvin vähän merkitystä. Tilanne on sama, jos julkisen omistuksen ainut tarkoitus on tuottaa sijoitustuottoa.

Valtionyhtiöitä on aikoinaan perustettu valtion tuella, koska sellaista yksityistä pääomaa, joka olisi ollut halukas sijoittamaan suuria summia laitoksiin, jotka kehittäisivät ja monipuolistaisivat elinkeinoelämää Suomessa, ei ollut tarpeeksi. Samalla on luotu työpaikkoja monille suomalaisille.

Markkinatalouden ajatuksena on palvella ihmisten tarpeita tyydyttämällä ne ja samalla saaden voittoa tuottajalle. Kapitalismin ajatuksena on ainoastaan tuottaa rahaa pääoman haltijalle eli omistajalle. Mikäli hallitukset jatkavat Suomessa nykyisellä linjalla, joudumme pian kysymään, kumpi on pahempi, valtiososialismi vai valtiokapitalismi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.