Mika Kivimaa

Tavarataloja poistuvan Wärtsilän teollisuusalueen tilalle

Onkilahteen rajautuva Wärtsilän entinen tehdasalue vapautuu piakkoin uuteen käyttöön. Vaasan kaupunki on aloittamassa alueen uudelleenkaavoituksen. Tässä piilee mahdollisuus, miten estämme kaupunkikeskustan näivettymisen ja vahvistamme samalla ekologisesti kestävämmän, tiiviin kaupunkirakenteen kehittymistä.

Kiitän ilolla Iskua ja Askoa/Sotkaa, jotka ovat tuoneet huonekalukauppaa keskelle kaupunkia. Jotta kaupat, jotka tarvitsevat näitäkin kauppoja suuremmat toimitilat, voidakseen sijoittua laajan, kilpailukykyisen tuotevalikoimansa kanssa kaupunkikeskustaan, tarvitaan sopivaa kaavoitettua tilaa tätä varten. Vöyrinkaupungin konepaja-alueelta sitä on nyt vapautumassa huomattavan suuret määrät. Siksi on mielestäni tärkeää kaavoittaa suurin osa tästä alueesta kaupalliseen käyttöön. Tämä alue on lähes kivenheiton päässä torilta ja rautatieasemalta ja siksi se tavoittaa helposti myös autottomat kuluttajat, jotka auton omistamattomuudestaan huolimatta ovat hyvin maksukykyisiä asiakkaita.

Toivoisin, että Onkilahden kauppa-alueelle muuttaisi joitakin jo pois keskustasta ”karanneita” liikkeitä, kuten Halpa-Halli ja Intersport, mutta sinne mahtuisi hyvin sekä uusia erikoistavarataloja, kuten Kodin Terra, että vanhoja Kivihaan kauppaketjuja. Vanhan linja-autoaseman paikalle suunniteltuun kauppakeskukseen ei mahdu tällaisia erikoistavarataloja ja siksi sen rakentamisella ei ole nykyisessä kaupungin kasvuvaiheessa kiirettä. Ostosliikenteen ohjaamisella entiselle konepaja-alueelle olisi varmasti myönteistä heijastevaikutusta ydinkeskustan kaupoille ja ravintoloille.

Tekemäni kaavaehdotus nykyiseen asemakaavaan: Wärtsilän entinen tehdasalue jää Pitkäkadun, Järvikadun, Ratakadun ja radan yli jatkettavan Raastuvankadun väliin. Oranssilla värjätty alue olisi kauppa-aluetta, valkoinen yleistä parkkipaikka ja vaalean ruskeat alueet kerrostaloaluetta.

Järvikadun mutkaan mahtuisi silti 2-3 jopa 12-kerroksista asuinkerrostaloa, jotta alueen ostovoima lisääntyisi ja keskustaajaman asukasmäärää voitaisiin kasvattaa kaupungin kasvaessa. Alueella sijoittautuvat erikoistavaratalot voidaan sijoittaa tiheämmin toistensa viereen velvoittamalla niitä rakentamaan myymälänsä vähintään kaksikerroksiseksi. Yksikerroksisien hehtaarimarkettien aika saisi olla jo ohi. Nykyisten tehdashallien remontointi kauppahalleiksi olisi toki myös edullinen osaratkaisu.

Mika Kivimaa

Vaasa

2 thoughts on “Tavarataloja poistuvan Wärtsilän teollisuusalueen tilalle

  1. Mika Kivimaa Post author

    Asko / Sotka siirsi Klemetinkadulla muutaman kuukauden sijainneen kalusteliikkeensä pois keskustasta Kivihakaan valmistuneeseen uuteen toimitilaan pian tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen.

  2. Anja

    En ole koskaan käynyt tuolla Wärtsilän teollisuusalueella. Mietinkin, että ovatko tehdasalueen rakennukset käyttökelpoisia vai onko siihen parasta laittaa nykyaikaiset elementtihallit pystytettynä? Olet varmasti oikeassa, että tuollainen kaavamuutos antaa potkua koko keskustan alueelle. https://linnasteel.fi/yritys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.