Mika Kivimaa

Hallitus jatkaa sairaanhoitojärjestelmän romuttamista

Marinin hallitus tunnetaan taloudellisesta taitamattomuudesta ja välinpitämättömyydestä. Koronatestaukseen käytettiin 2020 ja 2021 noin 2.000 miljoonaa per vuosi. Sen lisäksi pandemianhoito synnytti, tiukasta rajoituspolitiikasta huolimatta, kohonneet sairaanhoitokustannukset ja kasvaneen hoitovelan. Sen lisäksi pikkuhiljaa paljastuvat lisääntyneen yksinäisyyden aiheuttamat itsemurhat ja lisääntyneet mielenterveyshäiriöt. Sairaanhoitajille, jotka testasivat sairastuneita tai hoitivat koronapotilaita ei maksettu mitään vaarallisentyönlisää. Sen sijaan heitä jälleen uhataan pakkotyölailla, jos he irtisanoituvat työstä, jonka ovat vapaaehtoisesti valinneet. Sairaanhoitajien palkkakuoppa ei liikuta yli 10.000 euroa kuussa tienaavia ministereitä, koska se ei koske heitä itseään. Empatiakyvyttömyys? Tai ainakin pula suhteellisuudentajusta.

Hallituspuolueet väittävät, että työmarkkinajärjestöt ”saavat” päättää keskenään palkoista. Näin ne luikertelevat valtion vastuusta työntantajana. Suomen hallitus kuitenkin lopulta vastaa valtion ja hyvinvointialueiden käytössä olevasta palkkapotista, minkä tähden hallituksen asenne palkankorotuksiin määrää myös valtion asenteen palkankorotuksiin työnantajana. Tämä asenne on erittäin nuiva ja lyhytnäköinen! Marinin hallitus on näin ollen aiheuttanut koulutettujen sairaanhoitajien valtavan poistuman alalta. Sairaanhoidon ammattilaiset ovat vaihtaneet alaa tai lähteneet Skandinaaviaan töihin. Likinäköinen Kokoomus tarjoaa ratkaisuksi hoitajien palkkaamista Filippiineiltä tilalle. Kun nämä tuontihoitajat suomalaistuvat, hekin ymmärtävät samoin vaihtaa alaa, jos työoloja ei korjata. Siksi ehdotus on susi jo syntyessään.

Sairaanhoitajien työolojen suurin vika matalan palkan lisäksi on käsittääkseni työaikavuorojen järjestäminen. On todella vastuutonta maan hallituksilta, että tätä asiaa ei ole haluttu korjata, jotta koulutetut ammattilaiset haluaisivat pysyä työssään. Oleellisin keino tämän vian korjaamiseksi olisi palkata lisää sairaanhoitajia ja perustamalla niin sanottuja ”sissiryhmiä” eli ryhmiä sairaanhoitajia, jotka paikkaavat niitä työtehtäviä, joiden normaali työntekijä on yllättäen sairastunut. Tällöin muita sairaanhoitajia ei tarvitse vaatia tekemään kahta työvuoroa peräkkäin tai tulemaan aamuvuoroon iltavuoron jälkeen – tai iltavuoroon yövuoron jälkeen. Tämän asian normalisoiminen olisi suuri tekijä alan viihtyvyyden kannalta. Puolueet, jotka eivät tahdo oikeasti korjata tätä asiaa, ovat mielestäni julmia.

Suomen sairaanhoitoon satsaama vuosittainen summa ei ole hyvinvointivaltion tasolla. Kun on kyse kehitysavusta tai EU-tukipaketeista, sinipunahallituksilla riittää aina rahaa annettavaksi – rahaahan saa lainaamalla. Mutta, kun on kyse suomalaisen työoloista tai suomalaisen palkkatasosta, ne nähdään vain rahan lähteinä hallituksen tuhlaajapojan kukkaroon. VOI, kunpa äänestettäisiin valtaan Perussuomalaiset, jotka ymmärtävät, että palkkatasoa tärkeämpää on se mitä palkalla saa ostettua – siis ostovoima! Se lisääntyy esimerkiksi polttoaineveroa laskemalla, jolloin valtion palkkakustannusten nousupaine vähentyy merkittävästi. Samalla osallisuus yhteiskunnassa lisääntyisi ja yksinäisyys vähenisi. Nykyhallituksella ei ole lainkaan osaamista taistella inflaatiota vastaan! Nykyinen kasvava inflaatiota johtuu lähes yksinomaan polttoaineiden hintojen noususta. Polttoaineiden hinnannousu nostaa näet kuljetus- ja matkakustannuksia, sitä myöten tavaroiden, ruoan ja liikkumista edellyttävien palvelujen hintaa.

Mika Kivimaa (ps)

Vaasa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.