Mika Kivimaa

Omavastuut köyhdyttävät

Huomasin vasta tänä kesänä, että Sipilän hallitus on ottanut käyttöön uuden omavastuuosuuden: Kela-korvauksenalaisista reseptilääkkeitä ei saakaan ostettua Kela-korvatulla hinnalla, mikäli potilas ei ole jo käyttänyt lääkkeisiin yli 50 euroa kyseisenä vuonna. Reseptilääkkeisiin sovelletaan siis uutta 50 euron omavastuuosuutta. Tämä on mielestäni aivan perusteeton, väärän ideologian mukainen leikkaus, joka lisäksi eriarvoistaa kansalaisia. Kun lisäksi Kela-korvaus prosentteja on leikattu jo Katainen-Stubb sosialistihallituksen aikana, ei ole logiikasta tietoakaan siinä, että Kela-korvatuksi hyväksytystä lääkkeestä ei saakaan Kela-korvausta!

Tietääkseni tämä leikkaus on tullut voimaan sen jälkeen, kun Perussuomalaiset potkittiin pois hallituksesta erilaisen arvopohjansa vuoksi. Perussuomalaiset ajavatkin oikeasti köyhän ja sairaan asiaa toisin kuin alkiolaisuuden roskiin heittänyt Keskustapuolue.

Myös monet muut omavastuuosuudet köyhdyttävät pientuloisia ja heikentävät heidän kansantaloutta ravitsevaa ostovoimaa. Terveyskeskusmaksut ovat yksi tällainen omavastuumaksu. Kelan maksamat sairaanhoidon matkakorvaukset ovat niin vähäisiä, ettei niistä montaa euroa kerry edes 100 kilometrin matkalla omavastuuosuuksien tähden. Tämä osoittaa, ettei maan nykyisellä johdolla ole todellista halua pitää koko maata asuttuna. Saman osoittaa myös päivittäiseen tienhoitoon budjetoitavat määrärahat, joita esitetään leikattavaksi ensi vuodelta noin 400 miljoonaa, vaikka niitä pitäisi korottaa tasa-arvoisen tienkäytön mahdollistamiseksi. Kuitenkin valtiolla on velvollisuus tarjota terveys- ja kuljetuspalvelut sekä maaseudulla että kaupungeissa asuville.

Verotuksessa etenkin työssäkäyntikustannusten yli 600 euron omavastuu syö pientuloisten tuloja. Tämä rahahan sitä paitsi kuluu polttoaineiden sisältämään polttoaineveroihin. Ympäristösyitä on turha väittää verotuksen oikeuttavaksi syyksi niin kauan kun valtio ei kunnolla avusta sähkö- ja kaasuautojen latauspisteiden hankintaa huoltoasemille ja autokannan uusiutumista.

Mika Kivimaa

 

One thought on “Omavastuut köyhdyttävät

  1. Olavi Koskela

    Tuohon omavastuuosuuden nerollisuuteen törmäsin itse viimeksi kotitalousvähennyksen yhteydessä. Kiireissäni ja hajamielisyyksissäni tein jostain remppalaskusta itse vähennyksen, kun eukko oli jo ehtinyt tehdä omansa. Sehän räpsähti omavastuuosuus molemmille, vaikka samassa taloudessa ollaan, minkä verottajakin kyllä veropäätöksien mukaan tietää. Kyseessä pitäisi siis olla KOTItalousvähennys, eikä esim henkilötalousvähennys. Ilmeisesti niin monimutkaiset algoritmit ovat verottajalle ylivoimaisia, että systeemi tarkistaisi onko puoliso mahdollisesti tehnyt myös ko vähennyksen. No joo, sehän oli viimeinen kerta tehdä tuommonen kämmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.