Mika Kivimaa

Maahanmuutto ei ole ihmisoikeus

On syytä erottaa välttämättömät ihmismäisen elämän edellyttämät oikeudet ja hyvinvointivaltion perusoikeudet. Vaikuttaa nimittäin siltä, että kun nykyään halutaan edistään jonkin asian yleistymistä, sitä aletaan kutsumaan ihmisoikeudeksi. Esimerkiksi oikeus valita itse asuinmaansa on luonnolliselta tuntuva oikeus ihmisten mielissä, mutta se ei ole kuitenkaan ihmisoikeus. Juuri tämän tärkeän eron vuoksi valtioita ei pidä mielestäni kieltää rajoittamasta tätä perusoikeutta joiltakin ihmisryhmiltä.

Hyvinvointivaltion tulee kohdella kansalaisiaan yhdenvertaisesti eikä ihmisryhmän perusteella tehtävää eriarvoista kohtelua pidä hyväksyä. Ihmisoikeudet pitää varmistaa kaikille ihmisille, mutta perusoikeuksien kohderyhmä – ja niiden sisältö – on täysin kunkin valtion itsemääräämisoikeuden piirissä oleva asia. Yksi tällainen asia on muutto-oikeus maasta toiseen. Tätä on perinteisesti rajoitettu viisumipoliitiikalla ja rajavalvonnalla.

YK on laatinut sopimuksen yleismaailmallisista siirtolaisten oikeuksista. Tämä sopimus tunnetaan lyhenteellä GCM (Global Compact for Safe Orderly and Regular Migration). Tämä sopimus on laadittu, koska Geneven pakolaissopimus ei anna oikeutta muuttaa maasta toiseen toimeentulohaasteiden vuoksi, vaan vain todellisessa hädässä. GCM-asiakirja, joka on yhtä lailla moraalisesti velvoittava kansainvälinen sopimus, aiotaan allekirjoittaa Marokossa 11.12.2018. Valitettavasti myös Suomen hallitus aikoo allekirjoittaa sen.

Vaikka GCM-sopimus sisältää on lähes pelkästään hyviä pyrkimyksiä, kuten elintasosiirtolaisten salakuljettamisen ehkäisyn, sen henki on poistaa ero laillisten ja laittomien siirtolaisten väliltä ja tarjota kaikille samanlainen kohtelu ja etuudet riippumatta siitä, tulevatko he maahan laillisesti vai laittomasti. Siksi Itävalta, Australia, Puola, Unkari, Yhdysvallat ynnä muut sivistysvaltiot ovat jo ilmoittaneet, että eivät aio allekirjoittaa ko. sopimusta.

Mielestäni on tärkeää, että laittomasti maassa olevat ihmiset palautetaan kotimaihinsa, elleivät he lähde vapaaehtoisesti, sillä ulkomaalaisten laittomuudet ymmärrettävästi lisää ulkomaalaisvastaisia ajatuksia, kuten rasismia. Jos rajavalvonta palautettaisiin kaikille rajoille, palautuksia ei juurikaan tarvitsisi tehdä – ja rahaa säästyisi olennaisiin toimiin. Valitettavasti Perussuomalaisia lukuunottamatta muut eduskuntapuolueet haluavat panostaa enemmän elintasosiirtolaisuuden edistämiseen kuin oikeuteen ja mahdollisuuteen elää koko elämänsä kotiseudullaan. Matkustelu avartaa ja turismi tuo tuloja – Siirtolaisuus johtaa aivovuotoon ja autioittaa syrjäseutuja.

 

Mika Kivimaa (ps)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.