Mika Kivimaa

Kiinankielen opiskelu Kiinassa

Kiinnostus kiinankieleen kasvaa koko ajan Suomessakin. Vaikka kiinalaiset poptähdet, elokuvat, biisit ja muu populaarikulttuuri saa Suomalaisessa mediassa vain karvan verran huomiota, yhä enenevä määrä maailman muutosta ymmärtävistä suomalaisista nuorista valitsee kansainvälistymisteemakseen kiinankielen ja kiinan kulttuurin. Tämä onkin hyvä valinta! Verrattuna moniin länsimaisiin kulttuureihin ja kieliin, kiinankielen opiskelu Kiinassa vaatiin jonkin verran enemmän päämäärätietoisuutta, sitkeyttä, sopeutumiskykyä sekä kunnioitusta perinteitä ja hyviä käytöstapoja kohtaan. Näin on, koska Kiinan kulttuuri eroaa hyvin paljon suomalaisesta kulttuurista.

Osaatko jo vähän kiinaa ja mielesi tekisi lähteä opiskelemaan sitä lisää aitoon kieliympäristöön, Kiinaan? Mikäli vastasit ”kyllä”, olet jo varmaan vähän pohtinutkin, minne kannattaisi mennä. Valintaan vaikuttaa luonnollisesti, miksi haluat tulla ”isona”? Kaikki alla olevat työtehtävät  – ensimmäistä lukuunottamatta – vaativat sujuvaa kiinankielen taitoa. Kielitaidon vaatimus kasvaa listaa alaspäin mentäessä.

  • Haluatko tulla Kiinaan erikoistuneeksi diplomaatiksi?
  • Haluatko tulla Kiinaan erikoistuneeksi reportteriksi?
  • Haluatko tulla Kiinan vienti-/tuontikaupan osaajaksi?
  • Haluatko tulla (Kiinassa/Suomessa toimivaksi) turistioppaaksi?
  • Haluatko tulla kiinankielen kääntäjäksi & tulkiksi?
  • Haluatko tulla kiinalaisen lääketieteen asiantuntijaksi?
  • Haluatko tulla Kiinan historian asiantuntijaksi?

Miksi haluatkin tulla isona, suosittelen, että tutustut Kiinassa useampaan kuin yhteen kaupunkiin. Tämän voi tehdä pääasiassa matkustelemalla, mutta etenkin jos pyrit Kiinan historian asintuntijaksi, sinun olisi hyvä asua jonkin aikaa ainakin Pekingissä ja Xi’anissa, jotta ehdit perehtyä syvemmin näiden kahden Kiinan historiassa vuosisatoja pääkaupunkeina toimineiden paikkojen historiaan. Mikäli pyrit diplomaatiksi, sinun on myös hyvä tuntea Peking.  Turistioppaan useimmiten Kiinan kiertomatkalle esittelemiä kaupunkeja ovat Peking, Xi’an, Shanghai ja Hong Kong sekä ”panda-läänin”, Sichuanin läänin pääkaupunki Chengdu. Kiinalaista lääketiedettä on mahdollisuus oppia useissa eri puolilla maata sijaitsevissa yliopistoissa, mutta sitä ennen on jo syytä saavuttaa hyvä kielitaito, jotta ymmärtää tyydyttävästi opetusta. Kiinankielen kääntäjän ja tulkin ei sinänsä tarvitse tuntea erityisesti mitään tiettyä kaupunkia, vaan tärkeämpää on, että hän osaa erottaa puheesta, mikä sana on jokin ennen kuulematon paikannimi. Kiinassa toimivalle toimittajalle taas tärkeämpää kuin tuntea jokin kaupunki, on kyky saada selville, miten johonkin ennen tuntemattomaan paikkaan pääsee nopeasti ja miten siellä näkee ja kuulee sen, mitä kulloinkin pitäisi raportoida. Kiinan taloudellisia keskuksia ovat Shanghai, Guangzhou ja Peking-Tianjinin seutu, joten kokemus näistä ei ole pahitteeksi. Tosin on syytä huomata, että ostajan on syytä mennä kauemmaksi maaseutukaupunkeihin, jos tahtoo löytää haluamansa tuotteen halvemmalla. Muun muassa  Shanghain lähellä sijaitseva Yiwu on yksi suurimpia kulutustavaroiden tukkukaupan keskuksia Kiinassa.

Toinen näkökulma, mikä on hyvä tiedostaa  on se, että mikäli menee länsimaistuneisiin suurkaupunkiin opiskelemaan kiinankieltä, siellä useat tavalliset ihmiset osaavat englantia ja sinun on vaikeampi harjoitella kielitaitoasi arkielämässä kiinalaisten kanssa.

Kolmas tärkeä valintatekijä on, haluatko opiskella valtion yliopistossa vai yksityisessä kielikoulussa? Valtion yliopistoja, joissa annetaan kiinankielen opetusta ulkomaalaisille, löytyy varmaankin jo jokaisesta Kiinan suurkaupungista. Etuna opiskelussa joistakin niistä, että kiinalaisiin opiskelijoihin on helpompi tutustua ja voi kokea itse lähes kiinalaista opiskelijaelämää. Yksityisiä kiinankieltä opettavia kielikouluja ei löydä monestakaan pienemmästä kiinalaisesta suurkaupungeista. Etuna opiskelussa yksityisessä kielikoulussa on se, että opetusryhmät ovat pienempiä ja voit saada helpommin henkilökohtaista opetusta. Yksityisessä kielikoulussa opetustilat ovat myös yleensä paremmassa kunnossa eikä lukukausimaksut pienryhmissä ole sen suurempia kuin valtion yliopistojen opetusryhmissä.

Valtion yliopistoista suosittelen  Shanghain  rahoituksen  ja  talouden  yliopistoa   (上海财经大学) opetuksen laadun vuoksi sekä Pekingin vieraiden kielten yliopistoa (北京外国语大学), koska se on ainut oppilaitos Kiinassa, jossa on kiinalaisia suomenkielen opiskelijoita ja näin ollen saatat löytää sieltä oivan opiskeluparin.

Yksityisistä kielikouluista suosittelen South North Mandarin (南北中文) -kielikoulua, sillä yllä mainittujen etujen lisäksi sillä on oikeus tarjota opiskeluviisumiin oikeuttavat asiakirjat. Tämä oikeutta ei suinkaan ole monilla Kiinassa toimivilla yksityisillä kielikouluilla. Toimin South North Mandarinin opiskelijakoordinaattorina Suomessa ja voin auttaa sinua ottamaan yhteyttä tähän kielikouluun ja välittää sinulle tarvittavat asiakirjat Kiinan opiskelijaviisumin saadaksesi. Tämä edellyttää sitä, että ilmoittaudut vähintään puolen vuoden kielikurssille ja maksat siihen kuuluvan lukukausimaksun. Tarvittaessa, mikäli samaan aikaan lähteviä opiskelijoita on vähintään kolme, voin palkkiota vastaan myös järjestää jonkun auttamaan teitä asunnon löytämiseksi Shanghaista opiskelun ajaksi.

South North Mandarinillä on Shanghaissa kaksi kampusta, joista kumpikin sijaitsee vilkkaalla kaupallisella alueella sekä hyvien kulkuyhteyksien päässä ydinkeskustasta, Kansanaukiosta. Valittavanasi on runsaasti erityyppisiä kursseja, tietysti hieman ajankohdasta riippuen. Hongkoun kampuksen lähistöllä on suuria puistoalueita, ravintoloita, baareja sekä tavarataloja. Koulun opiskelija-ainesta ei dominoi korealaiset ja japanilaiset, kuten hyvin monella yliopiston tai kielikoulun kiinankielen kurssilla. Eihän korealaisissa ja japanilaisissa ole mitään vikaa, mutta jos haluat saada muunmaalaisiakin ystäviä, on silloin kätevää, että luokallasi on muitakin kuin vain näitä kahta kansallisuutta edustavia ihmisiä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.