Mika Kivimaa

YLE:n puolueellisuuden perusta

Satuin löytämään mielenkiintoisen vaalilain muutoksen, mikä lain mukaan oikeuttaa Yleisradion johdon itse päättämään, mistä puolueista tai poliittisista asioista yleisö on kiinnostunut. Tämä on ilmeisesti myös todellisena perusteena sille Perussuomalaisten nuorisojärjestön syrjinnällä YLE:n radio-ohjelmassa, josta kerrottiin Perussuomalaisen nro:ssa 3/2007.

Puoluelain (10.1.1969/10) kymmenennen pykälän mukaan ”Valtion viranomaisen sekä valtion tai sen määräämisvallassa olevan yhteisön tai laitoksen on kohdeltava kaikkia puolueita tasapuolisesti ja yhdenmukaisia perusteita noudattaen.” Tähän pykälään on tehty 20.7.1992 muutos (20.7.1992/653), joka kuuluu: ” Oy Yleisradio Ab voi soveltaessaan 1 momenttia yhtiön vaaliohjelmiin ottaa huomioon myös ohjelmallisia näkökohtia.” Muutosasetuksen voimaantulosäädöksissä säädetään lisäksi vielä: ”Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin”.

Huh, huh. Olipahan siis tältäkin osin EU-jäsenyyden läpiajamiseen valmistauduttu huolellisesti. 1992 vuonnahan Suomi jätti EY-jäsenhakemuksensa.

Valtiopetos- ja maanpetossäädösten muuttamisesta rikoslaissa 1990-luvun alussa voi lukea Ilkka Hakalehdon jo kauan sitten julkaistusta kirjasta ”Itsenäisyys vaarassa”. Ko. kirjassa on hyvin paljon myös mielenkiintoista muuta tietoa, esim. vertailu Suomen ”integraatioon” keisarillisen Venäjän kanssa sekä Keskustapuolueen surkeasta puoluepoliittisesta taktikoinnista vaalien 1991 jälkeen, mikä johtui pohjimmiltaan puoluejohdon kiintymyksestä EU-valtaan.

Mika Kivimaa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.