Mika Kivimaa

Virukset kuuluvat ihmiselämään

SARS, lintuinfluenssa, sikainfluenssa, koronavirus, kausi-influenssavirus, flunssavirus ja niin edelleen, leviävät ja vähenevät, katoavat ja tulevat uudelleen, vuosi vuodelta, vuosikymmenestä ja vuosisadasta toiseen. Nyt vaikuttaa siltä, että vallanpitäjät ovat alkaneet kuvitella, että ihmiskunta olisi siirtymässä viruksettomaan aikaan. Näin ei kuitenkaan ole, eikä se ole lähitulevaisuutta, vaikka siirryttäisiin aikaan, joilloin valtiovallat rajoittavat kokoontumista ja liikkumista julkisilla paikoilla. Tuntuu, että koko maailma on muuttumassa Kiinaksi, joka pakkotoimin estää ihmisten vapaa-ajan toiminnan harrastuksia, ja maailman ihmiset suomalaisiksi, jotka eivät tykkää olla alle kahta metriä lähempänä toisiaan.

Jos jonkin tartuntataudin leviäminen Suomeen ja Suomessa tahdottaisiin oikeasti estää, pitäisi kaikki ulkomaanliikenne lakkauttaa, kun kyseinen tauti alkaa levitä ulkomailla ja asettaa järkijään kaikki ulkomailta Suomeen palaavat karanteeniin vähintään kahdeksi viikoksi. Lentojen 90 %:n lakkauttamiset eivät riitä. Koska tätä ei ole tehty eikä edelleenkään haluta tehdä, on mielestäni aivan typerää rajoittaa ihmisten arkielämää lakkauttamalla harrastuspiirit, sulkemalla uimahallit ja muut liikuntapaikat sekä koulut että työpaikat. Se on typerää, koska yhteiskunta vain lamaantuu ja ihmiset kärsivät siitä ilman, että sillä saavutettaisiin merkittäviä etuja. Muutaman mahdollisen kuoleman välttäminen saattaa olla vain näennäinen hyöty, jos sama tauti kuitenkin iskee parin kuukauden kuluttua leviämällä uudelleen ulkomailta Suomeen. Sitten he kuolevat kuitenkin. Sitten minäkin kuolen, jos sairastuneita on niin paljon, että sairaala ei voi ottaa minua hoitoon, koska on jo täynnä. Sen sijaan ei pidä hyväksyä sitä, että kaikkia oireilevia ei Suomessa enää testata, jotta tilastovääristymän vuoksi voidaan väittää, että kokoontumisrajoitukset olivat toimiva keino.

Ei koko yhteiskuntaa ja elinkeinoelämää voida pitää suljettuna useita kuukausia. Kyllä pitää löytää parempi tasapaino tartunnan ehkäisytoimien ja ihmisten toimeentulon tuhoamisen välillä. Ihmisten ja vallanpitäjien pitää vain hyväksyä, että ihmiskunnan täytyy elää virusten kanssa samalla maapallolla ja että siinä taistelussa ei kuole vain viruksia, vaan myös heikoimpia ihmisiä – suojelutoimista ja hoidosta huolimatta!

Toisena vaihtoehtona on ainoastaan globaalin kanssakäymisen lopettaminen ja ihmisten tiukka valvonta myös kotimaan sisällä. Ainakaan minä en halua sellaista.

Mika Kivimaa
Vaasa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.