Mika Kivimaa

Väliin meneminen on välittämistä

Poika katsoo kuinka toinen koululainen tönii erästä toista ja sylkee solvauksia hänen päälleen. Välituntivalvoja on jossain kaukana toisaalla. Ei ole ketään, joka menisi väliin ja lopettaisi kiusaajan toimet. Yllättäen hän saa muutaman ystävänsä mukaan ja he menevät yhdessä kiusatun ja kiusaajan väliin ja saavat tilanteen rauhoittumaan.

Jeesus ei olettanut, että Jumalan tahto tapahtuu automaattisesti (häneen uskovien) ihmisten elämässä. Siksi hän meni ihmistä kohdanneen pahan ja Jumalan väliin ja taisteli voitokkaasti Jumalan valtakunnan puolesta. Kun Pietarin anoppi oli kuolemansairas, hän meni ja paransi hänet. Kun Lasarus oli jo kuollut, hän puuttui ”kohtalon kulkuun” ja herätti hänet henkiin. Hän meni myös langenneen naisen ja häntä kivityksellä uhanneiden miesten väliin. Hän erotti synnin naisesta antamalla hänelle synnit anteeksi ja antamalla näin uuden alun elämään. Jeesus myös kehotti opetuslapsiaan rukoilemaan Jumalan tahdon toteutumisen puolesta ja täten levittämään Jumalan valtakuntaa.

Suomenkielessä sanoilla ”väliin meneminen” ja ”välittäminen” on mielenkiintoinen yhteys. Väliin meneminen on välittämistä, sillä silloin ihminen on välissä, jossa hän pystyy osoittamaan välittämistä. Nähdessämme ihmisen menevän väärään suuntaan elämässään voimme mennä hänen ja Jumalan väliin ja rukoilla tämän ihmisen puolesta. Tässä välissä joskus voidaan toimia rauhallisesti rauhanneuvottelijana. Joskus, vakavammissa tapauksissa väliin meneminen on kuin tulilinjalle asettumista. Silloin ollaan Jumalan valtakunnan eturintamalla ja siinä koetellaan sotilaan henkinen kantti ja kypsyys.

”Maailma” on se yhteiskunnan osa, joka ei välitä rakkautta kansalaisilleen. Paavali opettikin, että uskovat eivät ole enää ”maailmassa”, vaikka ovatkin fyysisesti yhä maailmassa. Siten Jeesuksen sanat ”Minun valtakuntani ei ole tästä maailmasta” saavat ulottuvuuden, joka avaa mahdollisuuden välittää Jumalan rakkautta tähän ”maailmaan”. Sillä uskovana ihminen saa Jumalan valtakunnassa kylpeä rakkauden terveyslähteessä. Siitä voimme rohkein mielin lähteä osoittamaan välittämistä lähimmäisillemme kaikilla elämän aloilla. Kun Jumalan valtakunta laajenee lopulta kaikkialle, joka sieluun, silloin tulee ”maailman” loppu. Mikä ihana loppu! Se on välittämisen vallankumous!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.