Mika Kivimaa

Tehy tyytyi vähään.

Tehy tyytyi todella vähään. Olisin luullut Tehyn johdonkin paremmin ymmärtävän, että noin 20 prosenttia neljän vuoden aikana on aivan eri asia kuin 20 prosenttia kahden tai yhden vuoden aikana. Lääkärit saivat eräänä vuonna yli 20 prosentin korotuksen. Samoin kansanedustajat erään kerran ja yleinen puoluetuki viime keväänä. Nyt eivät tuloerot kavennu siis ensi vuonnakaan. Tehy halusi keskimääräistä suuremmat palkankorotukset, mutta nyt he jäävät silti mm. elektroniikkateollisuuden kahdeksan prosentin korotuksen alle.

Tehyn johto ei sittenkään uskaltanut ottaa riskiä, että joku menehtyisi hoidon puutteesta johtuen. Tämä ei ole syytös, vaan harmittelu. Pääministeri oli valmis ottamaan riskin, että se joku olisi ollut hän. Tehyläiset olivat myös upean tiukasti yhteisrintamassa. Tukilakot olisivat silti olleet tarpeen. On väärin, että toisilla aloilla on oikeus lakkoilla kunnolla, mutta toisilla ei työn luonteen vuoksi ole.

Hallituspuolueet sekä SDP lupailivat vaaleja ennen Suomen sairaanhoidon tilan parantamista ilman verojenkorotusta. Miten kävikään? Monet kunnat joutuvat nostamaan kunnallisveroprosenttejaan, koska hallitus ei korvaa kunnille sairaanhoidon kustannustason nousua täysimääräisesti. Tämä ”täysimääräisten valtionosuuksien maksu” on ollut tuntematon käsite hallituksille koko vuosikymmenen. Sanoisin, että hyvin kaukana ollaan Kokoomuksen mainostamasta ”vastuullisesta markkinataloudesta”.

Mika Kivimaa (ps)
Vaasa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.