Mika Kivimaa

Kouluverkko on asuntopolitiikkaa

Kokkolassa on toki paljon alakouluja, mutta koulutoimen kustannukset per oppilas eivät ylitä merkittävästi maan keskiarvoa. Siksi on kyseenalaista, miksi yksilökustannuksia pitäisi yrittää laskea rakentamalla suurkouluja. Varsinkin, kun kaupungin huono taloustilanne ei johdu koulutussektorista. Korjaukset pitää tehdä siellä missä virhe on.

Mielestäni on virhe haaveilla ja rakentaa ala- ja yläkoulun yhdistäviä koulutaloja. Psykologisesti parempi olisi yhdistää yläkoulut ja lukiot saman katon alle, jos siitä saadaan synenergiaetuja. Päiväkoteja ja alakouluja puolestaan voidaan sijoittaa saman katon alle. Lisäksi suomen- ja ruotsinkielisiä alakouluja voidaan myös laittaa saman katon alle, jos se sopii alueellisesti katsottuna. Lapset pystyvät paremmin pysymään lapsina, jos alakoulu on erillään yläkoulusta. Joissakin tapauksissa kiusaaminen voidaan katkaista yläkouluun siirtyessä, kun kiusaajat sijoitetaan eri luokille tai eri kouluihin. Kiusatulla tulee olla aina oikeus lähikouluunsa.

Vaikka Kokkolan keskustassa saisi asua enemmän ihmisiä, ei “ongelmaa” voida ratkaista siten, että tehdään lähiöissä ja sivukylissä eläminen vähemmän miellyttäväksi lakkauttamalla lähikoulu. Miksi lapsiperhe rakentaisi omakotitalon Kokkolaan, jos lähellä ei ole alakoulua eikä molemmilla puolisoilla ole työpaikka Kokkolassa? Onko tarkoitus edistää asumista Luodossa tai Kälviällä lakkauttamalla Rödsön koulu? Haluaako joku aiheuttaa lapsille sosiaalisia ongelmia laittamalla heidät ylitäyteen Koivuhaan kouluun? Haluaako joku näivettää Ykspihlajan kaupunginosaa?

Viisaampaa olisi rakentaa uusi koulu Lahdenperään, jolloin kasvavan Nuoliojan alueen lapset voisivat myös käydä koulua siellä. Rahkosen koulu tarvitaan, jotta Ullavanjärven ympäristö pysyy asuttuna ja koulukuljetuskustannukset kurissa. Vielä viisaampaa olisi rakentaa hirsikouluja Pudasjärven tyyliin. Hirsikoulu ei homehdu ja kestää pitkään. Niitä voidaan rakentaa myös monikerroksisina. Viisasta olisi myös vaatia vastuuta rakennusvalvonnalta. Hölmöintä ja kuntalaisella epätaloudellisinta on rakentaa lakkauttaa terveitä uusia koulua silloin, kun kaupungissa / kunnassa on homeisia kouluja, joiden oppilaat ovat väistötiloissa.

Päätöksistä pitää pitää kiinni. Ykspihlajalaisille oma kaunis koulu! Kannatan myös Chydeniuksen uuden koulun rakentamista urheilutalon viereen. Erillisten koululiikuntahallien rakentaminen niin lähelle urheilutaloa on tyhmää. Mutta minulle ei ole selvää, miksi pitäisi rakentaa uusi Chydeniuksen koulu? Mitä vikaa on vanhassa? Koulua ei tietenkään pidä rakentaa Vitsarin ja Rödsön koulun lakkauttamisen mahdollistamiseksi.

Päättäjien tulisi ymmärtää, että koulupolitiikka on myös asuntopolitiikkaa. Tässä valossa oli tyhmää, että Centrian sairaanhoitajakoulutus siirrettiin Närvilänmäelle. Ei siellä ole riittävästi opiskelija-asuntoja.

Mika Kivimaa (ps)
Kokkola

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.