Mika Kivimaa

Eläköön suomalaisuus!

J.V.Snellmanin päivä (12.5.) on nimetty myös suomalaisuuden juhlapäiväksi. Juhliessamme tätä päivää, on siksi aihetta pohtia, mikä on se suomalaisuusaate, jota on syytä juhlia.

J.V.Snellman oli äidinkieleltään täysin ruotsinkielinen henkilö, joka silti uskoi vahvasti suomenkielen olevan Suomen kansan sivistyksen pohja, jonka avulla Suomen kansa voisi saavuttaa kansakunnan roolin. Tällä roolilla Snellman – käsittääseni – tarkoittaa sellaista yhteiskuntaa, joka vastaa itsenäisesti omasta kehityksestään ja tulevaisuudestaaan. Snellman teki paljon työtä sekä suomalaisen sivistyksen kohottamiseksi että Suomen poliittisen ja taloudellisen itsenäisyyden vahvistamiseksi. Suurinpia ja pitkävaikutteisimpia saavutuksia olivat suomenkielen aseman nostaminen viralliseksi kieleksi (1863) ja Suomen markan määrääminen ainoaksi viralliseksi rahaksi Suomessa (1865).

Nykyään Suomi ei ole sellainen yhteiskunta, joka vastaa itsenäisesti omasta kehityksestään ja tulevaisuudestaaan. Nykyään Suomea ohjaa EU:n ”yhteinen” politiikka. Aivan samoin kuin Snellmanin aikoihin Suomen senaatissa, nykyisessä Suomen eduskunnassa tahto ajaa Suomen kansallista etua ja vahvistaa Suomen kansallista itsemääräämisoikeutta on vähissä. Suomen hallituksessa on yksi kolmasosa, joka ajaa vahvasti Suomen kansallista etua. EU:n komissiosta ei kuitenkaan löydy sellaista hyvää keisaria, joka suostuisi siihen, mikä on parasta Suomen näkökulmasta katsottuna.

Suomen kansallisfilosofiksi sanottu J.V.Snellman tunnetaan hyvin huonosti Suomessa. Suomalaisuusaate ei ole kovassa huudossa. Nyt tarvitaan uusia Snellmaneja, Lönnroteja, Arwidssoneja, Runebergejä ynnä muita henkilöitä, jotka tahtovat uskoa suomalaisilla olevan oikeus päättää itse tulevaisuudestaan. Mikä merkitys muutoin kansallamme olisi? Tarvitaan sivistyksen tuoma henkinen vapaus, jotta tahdotaan tavoitella poliittista vapautta. Tarvitaan poliittinen itsenäisyys, jotta voidaan luoda taloudellinen itsenäisyys. Tarvitaan taloudellinen itsenäisyys, jotta voidaan olla sotilaallisesti itsenäisiä. Tarvitaan sotilaallinen itsenäisyys, jotta voidaan olla poliittisesti vapaita. Tarvitaan poliittinen vapaus, jotta voidaan luoda hyvinvointivaltio. Hyvinvointivaltio tarkoittaa sitä, että vauraus koskettaa niidenkin ihmisten elämään, jotka eivät ole sitä itse luoneet.

Mika Kivimaa (ps)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.